Veilig achteraf betalen tot 14 dagen na aankoop
Gratis thuisbezorgd vanaf € 40,-
Eenvoudig retour binnen 30 dagen

Filter op

Sorteren

Prijs

tot

Schuren

Toon filters

Schuren

Wanneer je gaat schilderen is het vrijwel altijd noodzakelijk om van tevoren goed en zorgvuldig te schuren. Door goed te schuren voordat je gaat verven kan de verf beter hechten. Een te gladde ondergrond kan ervoor zorgen dat de verf naar beneden glijdt, en dat er dus geen druipers ontstaan. Door te schuren haal je de oude verflagen er af en ruw je de ondergrond op. 
 
Welk type schuurpapier je het beste kunt gebruiken voor een specifieke klus hangt af van de grofheid van de korrel van het schuurpapier, en van he materiaal van het schuurpapier. Schuurpaper is een stuk papier, kunststof of textiel met daarop scherpe kantige deeltjes in verschillende fijnheid. Bij goedkoop schuurpapier is het laagje slijpmateriaal gemaakt van kleine glasdeeltjes. 
 
Gebruik
Maar hoe ga je te werk met schuurpapier? Zorg er eerst goed voor dat je de boel ontvet en schoonmaakt. Doe je dit niet? Dan blijft het vuil aan de ondergrond zitten. 
 
Vervolgens ga je de oneffenheden vullen. Dit doe je me speciaal vulmiddel. Kijk van tevoren goed op de verpakking van het vulmiddel of dit geschikt is. Vulmiddel krimpt wanneer het opdroogt, dus wees vooral niet te zuinig met het vulmiddel. 
 
Schuur je met de hand? Schuur dan in rechte bewegingen en onder een gelijkmatige druk heen en weer. Waar mogelijk schuur je met de houtnerf mee. Voor smalle gleuven en dergelijke kun je een stuk schuurpapier het beste opvouwen. 
 
Schuur een ruw oppervlak bij voorkeur eerst met schuurpapier met een korrelgrootte van 90. Daarna kun je de ondergrond opschuren met een fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 129. Wil je licht opschuren? Dan gebruik je bij voorkeur een korrelgrootte van 180 of 220. 

Voordat je gaat verven is het sterk aan te raden om het schuurstof te verwijderen met een zachte borstel of een iets vochtige doek. 
 
Type schuurmachines
Heb je een grote klus te doen waarbij je grote geverfde oppervlakken wil schuren? Gebruik dan liever een schuurmachine. Er zijn verschillende schuurmachines:
 
Bandschuurmachine 
Deze machine is voor geschikt voor grovere werkzaamheden. Bijvoorbeeld het verwijderen van oude verflagen met een grove korrel. Deze machine bevat twee rollen waar het schuurpapier overheen loopt. 
 
Excentrische schuurmachine
De excentrische schuurmachine is zowel geschikt voor vlakke als ietwat ronde oppervlakken. Deze machine bevat een ronde schuurzool en draait in een excentrische beweging. 
 
Vlakschuurmachine 
De vlakmachine is zeer geschikt voor het schuren vlakke en grote oppervlakken. Bij deze machine gaat de rechthoekige schuurzool met een trillende beweging heen en weer.
 
Deltaschuurmachine 
De deltaschuurmachine lijkt heel erg op een vlakschuurmachine, alleen heeft de schuurzool een puntige vorm in de vorm van een Griekse delta.