Veilig achteraf betalen tot 14 dagen na aankoop
Gratis thuisbezorgd vanaf € 40,-
Eenvoudig retour binnen 30 dagen

Fornuis

Fornuis

Lekker koken doe je op een goed kooktoestel. Maar welk fornuis moet je kiezen? En wat zijn de voor- en nadelen? Let in de eerste plaats voor de aankoop van een fornuis op de aansluiting in je keuken. Is er een gas of een elektrische aansluiting? De aansluiting bepaalt of je een elektrisch fornuis of een gasfornuis kunt kiezen. 

De meest voorkomende fornuizen zijn halogenen kookplaten, elektrische kookplaten, keramische kookplaten en inductiekookplaten. We zullen deze 4 verschillende typen kookplaten verder uitlichten. 

Halogeen kookplaat 

Een halogeen fornuis verwarmt zichzelf door infraroodstraling. Dit zorgt voor een redelijk snelle opwarming, maar nadelig is dat de kookplaat maar langzaam afkoelt. Tegenwoordig zijn de meeste halogeen kookplaten voorzien van een hittemelding die aangeeft wanneer een kookzone nog warm is. Ook zijn veel halogeen kookplaten vandaag de dag uitgerust met kinderslot en panherkenning. 

Elektrische kookplaat 

De meest gebruikte kookplaat is de elektrische kookplaat. Tevens is dit doorgaans de goedkoopste manier om te koken. Doormiddel van een elektrische spiraal onder de kookplaat wordt er warmte gecreëerd. Het nadeel van elektrisch koken is dat dit veel stroom kost en dat de pitten langzaam opwarmen en afkoelen. 

Inductie kookplaat

Wil je gaan voor een strakke uitstraling? Of voor een energiezuinige manier van koken? Dan kies je voor een inductie kookplaat. De plaat wordt verwarmd door middel van een magnetisch veld. Bij plaatsing van een pan wordt erdoor elektromagnetisch geactiveerd en wordt de pan warm. De plaat zelf wordt niet erg warm waardoor er maar weinig energie verloren gaat! Let er wel op dat je voor koken op inductieplaten speciale pannen gebruikt. 

Keramische kookplaat 

Ben je op zoek naar een fornuis dat makkelijk schoon te houden is? Dan is een keramische kookplaat een goede optie. Qua werking lijkt de keramische kookplaat veel op de elektrische kookplaat. Een nadeel van koken op een keramische plaat is dat de temperatuur langzaam stijgt en/of zakt.