Veilig achteraf betalen tot 14 dagen na aankoop
Gratis thuisbezorgd vanaf € 40,-
Eenvoudig retour binnen 30 dagen

Filter op

Sorteren

Prijs

tot

Merken

Toon meerminder

Soort bonen

Sterkte

Inhoud verpakking

Koffiebonen

Merken

Toon filters

Koffiebonen

Lekker wakker worden met een heerlijk kopje koffie van versgemalen koffiebonen. Wie wil dat nou niet?!

Herkomst
Koffiebonen worden geteeld in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Daar groeien de koffiebonen aan struiken. Voordat de plantjes beginnen met bloeien duurt het zo’n 3 jaar. Wanneer de plant klaar is met bloeien ontstaan er besjes aan de planten met elk twee koffiebonen. De bessen worden met de hand geplukt en uitvoerig gewassen. In de stap die volgt gaan de bonen in een machine om het schil en vruchtvlees wordt weg te halen. De overgebleven bonen worden nogmaals gewassen en gedroogd. Dan volgt het pellen van het vliesje in een pelmachine en uiteindelijk worden de bonen in grote jute balen verpakt.  
 
Voordat de koffiebonen geconsumeerd kunnen worden zal de “ruwe” koffie eerst nog gebrand moeten worden. Er zijn maar weinig mensen die deze eeuwenlange traditionele taak onder de knie hebben. De koffiebranders bewaken het proces van begin tot eind en gaan zeer zorgvuldig te werk met als einddoel om de maximale aroma’s en de optimale smaak te winnen. 
 
Robusta en Arabica
Twee veel voorkomende termen wanneer er over koffie wordt gesproken zijn Robusta en Arabica. Dit zijn benamingen van koffieplanten. Zo is de Robusta, zoals de naam al doet vermoeden, een zeer krachtige plant met hoge weerstand. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika. Doordat de plant zo’n hoge weerstand heeft kan de plant op veel plaatsen goed groeien. Ook in lagergelegen gebieden. De Robusta plant heeft een hoog cafeïnegehalte en kan zich daarmee weren tegen parasieten en beestjes. Voor de Arabica plant is dit een heel ander verhaal. De Arabica plant komt oorspronkelijk uit Ethiopië, groeit alleen op grote hoogte en is gevoelig voor parasieten, ziekten en beestjes. De lage weerstand maakt dat de plant een laag cafeïnegehalte heeft en minder aromatisch smaakt dan een Robusta plant. 
 
De smaak van koffie
Wat maakt de smaak van koffie nou zo lekker? Melangeren en branden van koffiebonen zijn twee zeer belangrijke stappen in het creëren van de lekkerste koffiebonen. 
 
Melangeren
Melangeren is een cruciale stap in het geheime proces van een koffiebrander. Door zeer oordeelkundig te melangeren ontstaat écht lekkere koffie. Melangeren is het mengen van koffiebonen met verschillende afkomst. Het melangeren is daarnaast noodzakelijk voor de consistentie in koffiebonen. 
 
Branden
De smaakintensiteit van koffie is grotendeels te wijden aan de branding van de koffiebonen. Het branden verandert de groene koffieboon namelijk naar de aromatische boon die wij kennen. Bij het branden van koffiebonen worden de bonen constant in beweging gehouden. Dit zorgt ervoor dat de bonen niet verbranden. De bonen beginnen bruin te kleuren wanneer ze een interne temperatuur van zo’n 200 graden bereiken. Na het brandproces worden de bonen gekoeld door water of door de lucht.